17 april 2009

De nieuwe MenSport, uitgave 2009, nummer 3 is uit.

Ontdek de Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug geniet relatief weinig bekendheid als mengebied. Eigenlijk vreemd, want de uitgestrekte bossen, heideterreinen, vennen en oude landgoederen nodigen uit om in alle rust met de aanspanning te doorkruisen. Bovendien sluiten de ruiter- en menroutes op de Utrechtse Heuvelrug naadloos aan op die van de Vuursche en het Goois Natuurreservaat en kun je zonder veel moeite aansluiten op de Veluwetrail. Een toplocatie dus, voor het vieren van je menvakantie.
 



Nooit te oud om te leren

Een groeiende groep menners maakt pas op latere leeftijd kennis met het fenomeen paard en het aangespannen rijden en beleeft de mensport daardoor heel anders dan rijders die met paarden zijn opgegroeid. Trudy Huter en Hugo Doeleman ontdekten de paarden en het mennen pas toen ze de zestig al waren gepasseerd. Nu is de mensport niet meer uit hun leven weg te denken en genieten ze met volle teugen van het enorme gevoel van vrijheid dat het aangespannen rijden hen geeft.

Marathoncrack gaat voor de top 5

Het jaar 2009 staat voor de tweespannen in het teken van het wereldkampioenschap in Kecskemet. Na de WK’s in 1999 voor tweespannen en voor de vierspannen in 2004 is de Hongaarse stad onder Boedapest opnieuw het strijdtoneel van de wereldtoppers. Harrie Verstappen is één van de Nederlandse tweespanrijders die kans maakt op een WK-ticket en hij zal dan ook alles op alles zetten om zijn slag te slaan in Hongarije. Marie de Ronde-Oudemans maakte een portret van de rustige Brabantse menner die zowel in 2007 als 2008 tot Nederlands kampioen gekroond werd.

Binnenkomen bij A, de slangenvolte

Deze tweede aflevering van ‘Binnenkomen bij A’ gaat over het tweede punt op het dressuurprotocol: de slangenvolte met drie bogen, te beginnen bij C of zoals het protocol zegt: CA – slangenvolte. Niet helemaal juist, want je hoort bij nog een letter op de hoefslag te komen, bij B, maar dat is een detail. Waar let de jury nou precies op bij de uitvoering van deze oefening? Wat is belangrijk? En op welke punten is nog verbetering mogelijk?

Mendurance-rijden wint terrein

Na de serie mendurance-clinics bij Onder de Kastanje en de daaropvolgende wedstrijd in Kootwijkerbroek op 21 maart is één ding glashelder: het lange afstandsmennen heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige tak van mensport. Met een eigen reglement, een eigen (weliswaar nog bescheiden) plek op de wedstrijdkalender en opvallend goed geoutilleerde deelnemers. Dat de nieuwkomers de sport serieus nemen en meer dan bereid zijn om zich grondig in het mendurance rijden te verdiepen bleek uit hun enthousiasme en betrokkenheid tijdens de clinics en uit de uitkomsten van de veterinaire keuringen en de hartslagmetingen; de overgrote meerderheid van de paarden en pony’s kon de gevraagde arbeid prima aan.

Rijtuigtraditie, maar welke?

Liefhebbers van authentiek gerij koesteren tradities. Er is hen veel, zo niet alles aan gelegen om hun antieke rijtuig zo origineel mogelijk uit te brengen, met de juiste accessoires en de koetsier, groom(s) en passagiers gestoken in passende kledij. Maar wat is passend, wat is rijtuigtraditie? Daarover raken de kenners nooit uitgediscussieerd. Gedurende de bijna 25 jaar van haar bestaan heeft MenSport die discussie steeds gevolgd en ook regelmatig gevoed met nieuwe ideeën en inzichten. In deze uitgave van MenSport reageert Frits van Solt op het artikel ‘Wat is traditie’ van de Brit Bob Elliot, uit het februarinummer van dit jaar.

Menpaard in opleiding

Binnenkort verschijnt het menboek: ‘Menpaard in opleiding’, waarin volop aandacht wordt besteed aan het beleren, opleiden en trainen van het menpaard. Een boek vol goede adviezen en tips voor menners die hun sport en het welzijn van hun paard of pony serieus nemen. In MenSport vindt u alvast een voorproefje.

MenBasis
De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Schuilgelegenheid in de weide

Paarden houden in de wei is veel paardvriendelijker dan huisvesting in boxen, mits de dieren in de weide een schuilgelegenheid hebben, daar zijn paardenbezitters en dierenbeschermingsorganisaties het roerend over eens. Maar hoe ziet een goede schutstal eruit? En hoe zit het met de benodigde vergunningen?


Vermindert kribbebijten maagirritatie?

Misschien is kribbebijten toch niet zo’n slechte gewoonte. Onderzoek toont aan dat het kribbebijten de productie van behoorlijke hoeveelheden speeksel bevordert, wat zou kunnen helpen om de maagwand te beschermen tegen maagzuur.

MenSport nummer 4 ligt 24 april in de winkel.