28 oktober 2009

Begrijpelijke men-clinics tijdens Equirience/Paard & Koets

Van vrijdag 20 t/m zondag 22 november a.s. vindt in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch de 28ste editie van Equirience/Paard & Koets plaats. Drie dagen lang genieten duizenden paardenliefhebbers van shows, spektakel, (inter) nationale toppers, demonstraties en interessante clinics. Daarnaast staan vele standhouders, verenigingen en stamboeken garant voor een breed shopping aanbod, variërend van de nieuwste trends & producten op paardengebied tot aan sfeervolle lifestyle accessoires voor het pure buitenleven.


Begrijpelijke men-clinics
Natuurlijk is het prachtig om top-menners in actie te zien. Maar we rijden niet allemaal op internationaal niveau!
Zeker zo leuk en leerzaam is het om te zien hoe menners zoals u en ik met vaak eenvoudige aanwijzingen van instructeurs binnen een kort tijdsbestek een aanzienlijke verbetering kunnen bewerkstelligen. Leer van en met andere menners, en geniet nog meer van uw sport.

Een greep uit het clinic-aanbod

Clinic “Wanneer ben je klaar voor de marathon?”
Je rijdt een aardige dressuur- en vaardigheidsproef en overweegt om samengesteld te gaan mennen.
Maar wanneer zijn jij en je span nou zover dat je met een gerust hart aan deze nieuwe uitdaging kunt beginnen? De een doet dit te vroeg en komt van een koude kermis thuis, de ander wikt en weegt eindeloos en blijft uitstellen.
Ervaren menner en instructeur Paul Versluis legt uit over welke vaardigheiden een menner en span moeten beschikken om veilig en met plezier in de marathon te kunnen starten.

Clinic “Zweepgebruik”
Wat zijn de mogelijkheden tot communiceren en de manieren van corrigeren door middel van zweepgebruik? Gebruik je de zweep ook als “straf” en zo ja, wanneer en in welke mate?
Vragen waarop Wito Mink, men-instructeur van Onder de Kastanje, antwoord gaat geven.

Clinic “Houding en zit”
Als menner heb je contact met je paard middels de leidsels (en niet te vergeten de wagen of het rijtuig) maar wat is goed leidselcontact precies? Wat je armen doen bepaald in het tuig of het paard de rest van zijn lijf kan ‘geven’. Elke blokkade (stotende, rukkende, trekkende teugels, per ongeluk of zo ‘geleerd’) die je in de paardenmond opwerpt, voorkomt dat het paard zijn rug en achterhand zal gebruiken.
Weet elke menner wat hij precies doet (moet) met zijn armen, en hoe je er mee kan werken, in hoeverre ben je je als menner of ruiter gewaar van je lichaam(sdelen). Weet je hoe je eventuele a-symmetrieën = scheefheden in je lichaam moet aanpakken?