19 april 2010
De nieuwe MenSport, uitgave 2010, nummer 3 is uit
Met onder andere de volgende onderwerpen:Body break versus ‘easy step’ recreatiewagen
Op zomaar een zondagochtend in maart vond een bijzondere ontmoeting plaats. In het decor van een ontluikend Twents landschap reden twee met Friezen aangespannen rijtuigen elkaar tegemoet; een authentieke body break en een moderne recreatiewagen. Toeval? We zijn eerlijk; MenSport organiseerde het treffen, nieuwsgierig als we altijd zijn naar koetsiers en hun beleving van de sport. Hoe bezien deze ogenschijnlijk zo verschillende koetsiers elkaars wijze van aangespannen rijden?
De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Onderhoud paardentrailer essentieel voor veilig vervoer!
De paardentrailer. Toegegeven, het is niet een echt ‘hip’ onderwerp. Toch is het goed dit vervoermiddel eens nader onder de loep te nemen, want ongelukken met paardentrailers hebben niet zelden fatale gevolgen. Kom je er als chauffeur en inzittende in het gunstigste geval met een paar blauwe plekken van af, passagier paard heeft minder kans de botten heel te houden in zijn over de kop geslagen box-op-wielen en iedereen weet wat dat betekent: einde verhaal. Omdat het periodiek keuren van paardentrailers vooralsnog niet in een wet is vervat hebben nogal wat paardenhouders de neiging het onderhoud van hun paardentrailer op de lange baan te schuiven. In een poging het paardenvolkje wakker te houden organiseert de Witte Smid elk voorjaar op al haar vijf vestigingen paardentrailer controledagen, waarbij paardentrailers volgens de BOVAG-richtlijnen worden gecontroleerd. Gratis en voor niets. Margriet Markerink liep voor MenSport een middagje mee.
Het nationale menseizoen is begonnen. Tijdens de Paasdagen beet de organisatie van de Flevomendagen het spits af met een mooie wedstrijd, niet alleen de eerste van het seizoen, maar ook de eerste in Biddinghuizen. Bijna alles zat mee, behalve het weer. Serieuze regenbuien teisterden de opbouw en de eerste dagen van het evenement. Tijdens de marathon klaarde het gelukkig op en wist het publiek Biddinghuizen te vinden.
Met ingang van dit seizoen heeft de FEI in haar reglementen opgenomen dat het dragen van een rugprotector verplicht is in de marathon. In eerste instantie was er onder rijders en sportbonden nogal wat onduidelijkheid over deze nieuwe regel, maar inmiddels is het glashelder wat de FEI bedoelt. Reden voor MenSport om de ins en outs van de bodyprotector voor u op een rijtje te zetten. Een verhaal van Magda Coppoolse.
Stel, je paard heeft een wondje op de borst opgelopen in de wei. Dat kan door het raken van de omheining tijdens het spelen met de anderen zijn gebeurd of misschien heeft hij het opgelopen door een overhangende tak. Hoe dan ook, de wond is vers, schoon en klein. Geen reden om een dierenarts erbij te roepen; dit kun je zelf wel af. Je pakt de tube met dikke wondzalf die je altijd gebruikt en smeert een stevige lik over de wond. Zo, dat zal zijn uitwerking wel hebben, of niet?
Vierspanrijder Glenn Geerts uit het Belgische Oostmalle heeft ambitie om het in de internationale vierspansport te gaan maken. Na deelname aan het wereldkampioenschap voor pony’s in Greven in 2009 besloot hij om de overstap te maken naar de paarden. Amper een half jaar later hebben de Welsh-pony’s huize Geerts verlaten en zijn het nu vijf grote vossen die de stallen bezette. Momenteel wordt er druk getraind om een geolied vierspan te creëren. De kleinzoon van de Belgische vierspanrijder Achille Snoeys weet wat hij wil: de absolute top te bereiken. Marie de Ronde-Oudemans zocht de jonge ambitieuze menner thuis op.
Goed zweepgebruik is en blijft een punt van discussie. Menners, juryleden, toeschouwers, dierenbeschermers; iedereen heeft zo zijn of haar eigen idee van hoe het wel en niet moet. Er zijn zelfs mensen die elke vorm van zweepgebruik zien als dierenmishandeling. Natuurlijk is het goed dat er wordt gelet op overmatig zweepgebruik, maar we moeten niet vergeten dat een menner de zweep nodig heeft voor het geven van hulpen en aanwijzingen aan het paard. Een menner zonder zweep is hetzelfde als een ruiter zonder zit en benen, aldus Paul Versluis.
Het tuigpaard, één van de vier fokrichtingen van het KWPN, is ontstaan uit Gelderse en Groninger merrielijnen en inmiddels meestal voorzien van Hackneybloed en soms een scheutje bloed van de American Saddlebred. Met hun krachtige, actievolle draf en trotse houding zijn tuigpaarden blikvangers op de concoursvelden. Maar niet alleen voor de aangespannen sport, ook voor de mensport is dit unieke Nederlandse type paard uitermate geschikt, zo blijkt uit het relaas van vader en zoon Veenstra. Rosan Wilts tekende het op, Gea Veenstra verzorgde de fotografie.