10 juni 2020
Van harte gefeliciteerd, Prins Philip – mensport pionier!
Prins Philip, een van de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis van de paardensport, viert vandaag zijn 99ste verjaardag. De echtgenoot van koningin Elizabeth II was al een van de meest beroemde mensen ter wereld toen hij in 1964 toetrad als voorzitter van de FEI. Terwijl zijn beroemdheid grotere bekendheid van de paardensport creëerde, was zijn passie voor paarden en de drive om wedstrijden te verbeteren van grote waarde in de 22 jaar dat hij die rol op zich nam.Nadat Prins Philip in 1980 goud won met het Britse team, besefte hij dat er meer gedaan zou moeten worden om wedstrijden te professionaliseren en dat er een drukker evenementenschema zou moeten zijn.
Foto: Krisztina Horváth
Het is Ingmar De Vos, de huidige voorzitter van de FEI, niet ontgaan dat Prins Philip in hetzelfde jaar werd geboren als dat de FEI werd opgericht.
“Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, hertog van Edinburgh, heeft een enorme impact gehad op de FEI tijdens zijn periode als voorzitter. Hij veranderde onze bestaansreden volledig”, vertelt De Vos.
“Door zijn idee om niet-olympische sporten te besturen (zoals bijvoorbeeld de mensport), opende hij de deur voor endurance, voltige, western en paralympische sporten. Vandaag de dag nemen deze niet-olympische disciplines bijna 33% van alle internationale evenementen in beslag. Zij zijn de basis van onze missie om de paardensport in zijn geheel te besturen.”
“In 2020 viert de FEI dus zijn 99-jarig bestaan. Ik kan geen beter persoon bedenken om deze bijzondere verjaardag mee te vieren dan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, hertog van Edinburgh. Zijn bedrage aan de FEI is erg belangrijk geweest en de gevolgen die dit met zich mee bracht, kunnen weinigen evenaren.”
“Fijne verjaardag Prins Philip!”
Foto: Krisztina Horváth
"Prince Philip changed the sport"
In zijn tijd bij de FEI richtte Prins Philip de FEI Jumping Nations Cup-serie op, die nu een belangrijk onderdeel is op de wedstrijdkalender van springruiters. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol bij de oprichting van de FEI Wereldruiterspelen, doordat hij jarenlang lobbyde voor een dergelijke wedstrijd. In 1990 werd de eerste Wereldruiterspelen georganiseerd.
“Prins Philip was niet alleen een goede sportman, hij is ook een echte leider die de paardensport professionaliseerde”, zegt Marie de Pellegars. “Hij heeft de paardensport gemaakt tot wat het hedendaags is: vol passie en competitie.
“Het feit dat zo’n belangrijk persoon de FEI leidde en hielp ontwikkelen, trok de aandacht van veel mensen die voorheen niet geïnteresseerd waren in de paardensport. Dat begon natuurlijk in het Verenigd Koninkrijk, waar de paardensport onderdeel werd van nationale tradities. Later verspreidde zich dat wereldwijd.”
Foto: Krisztina Horváth
Prins Philip was zijn hele leven lang een echte sportman. Vóór zijn dienst in de Tweede Wereldoorlog beoefende hij cricket, hockey en genoot van roeien en zeilen. Eind jaren veertig begon hij met polo. Na twintig jaar fanatiek te zijn geweest, stopte Prins Philip daarmee. Hij had passie voor de mensport ontwikkeld.
Toen het mennen in de jaren zeventig een FEI-discipline werd, nam hij ook binnen deze discipline deel aan wedstrijden.
Prins Philip had tal van antieke koetsen, paarden, grooms en erg veel land ter beschikking. In 1973 nam Prins Philip deel aan zijn tweede menwedstrijd: het EK in Windsor. “Ik kwam niet als laatste binnen, maar wel bijna”, liet Zijne Koninklijke Hoogheid weten.
Vervolgens vertegenwoordigde Prins Philip Groot-Brittannië op zes WK’s en drie EK’s, in zijn mencarrière die iets meer dan tien jaar duurde. Naast het teamgoud op het WK van 1980, bracht hij Groot-Brittannië naar het brons op het WK in 1978, 1982 en 1984. In 1982 eindigde Prins Philip individueel zesde.
Hoewel de impact van Prins Philip op de paardensport als geheel opmerkelijk is, wordt hij vooral binnen de mensport vereerd. “Zijn betrokkenheid is van grote betekenis geweest voor ons. Zijn inzet en het werk dat hij heeft verricht om de sport te ontwikkelen, maakt dat de vierspansport zich heeft kunnen professionaliseren”, vertelt IJsbrand Chardon.
“Zijn deelname aan de menwedstrijden bracht onze sport extra publiek, media-aandacht en sponsoren. Bedankt daarvoor Prins Philip!”
Bron: FEI