16 april 2020

De beste menrassen voor de vierspansport deel 1: KWPN-paarden

Voor de samengestelde mensport worden veelal ervaren paarden gebruikt die snelheid en uithoudingsvermogen hebben. Aan welke rassen geven de top vierspanrijders eigenlijk de voorkeur? In deze serie belichten we de vier meest voorkomende rassen in de vierspan (pony)sport. In dit eerste deel leggen we de focus op het KWPN-paard.

Waarom zijn juist KWPN-ers ideaal voor de mensport

Het KWPN-paard is populair en succesvol in de mensport en is op grote kampioenschappen dominant aanwezig. In de oranjeteams, maar ook bij menners uit Australië, Amerika, Duitsland, België en vele andere Europese landen is het Nederlands gefokte paard favoriet.

KWPN-menpaarden staan bekend om het mooie front, hun massa en sterk beenderwerk, imponerende vierkante gangen met stuwing en kracht vanuit de achterhand, de natuurlijke aanleg voor langdurig en spectaculair bewegen, hun uithoudingsvermogen en gezondheid. Tel daar het koelbloedige, werkwillige en toch temperamentvolle karakter bij op en je hebt de basis voor een perfect menpaard.
Door het jarenlang goed uitgedachte fokprogramma van het KWPN rijden ’s werelds beste vierspanrijders vaak met dit ras omdat er volop keuze is om een goed span samen te stellen.


Koos de Ronde
Foto: Krisztina Horváth

De keuze is reuze

Het KWPN-fokbeleid is gericht op een optimale balans tussen geschiktheid voor de sport en karakter, maar er wordt steeds meer gespecialiseerd in de sportdisciplines dressuur, springen of aangespannen rijden, waarin het paard zou kunnen gaan uitblinken.
Menners hebben zo hun eigen voorkeur over de bloedvoering van het ideale menpaard. Het KWPN is geen gesloten stamboek, dus qua bloedvoering is er voor elk wat wils. De één verkiest een tuig-typisch gefokt paard met Hackney-afkomst, de ander rijdt liever een basispaard met een flinke scheut dressuurbloed. Nog een mogelijkheid is de keuze voor het Gelderse type van het KWPN: een veelzijdig, op drie disciplines gefokt paard dat net zo populair is onder de dressuur- en springruiters als onder de wedstrijdmenners of recreanten. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: de basis is dezelfde en de uitstraling is zondermeer “Nederlands Warmbloed”.

Wie rijdt met KWPN-paarden

De traditioneel gefokte grote KWPN-tuigpaarden met grote blessen, vier witte benen en hun hoge knie-actie worden vaak gebruikt voor het traditioneel aangespannen rijden, terwijl de lichter gefokte versie, vaak met wat dressuurbloed gefokt, de eerste keuze is voor ’s werelds beste vierspanrijders, zoals wereldkampioen Boyd Exell, Koos de Ronde, Chester Weber en de Hongaar Zoltan Lázár. Andere menners, zoals vader en zoon IJsbrand en Bram Chardon, rijden een combinatie van het moderne KWPN-paard en traditionele tuigpaarden.


Chester Weber
Foto: Krisztina Horváth

Karakter is het belangrijkst

“Een goed vierspan hoeft niet van een bepaald ras te zijn, maar het moeten goed bewegende paarden zijn met fantastische karakters. Ze moeten bij elkaar passen en ze moeten fysiek fit en sterk zijn. Je gebruikt ze in drie onderdelen van de mensport, dus dat is een flink pakket,” legt Wereldkampioen Boyd Exell uit.

“Het maakt mij niet zo veel uit met wat voor paarden ik rijd, maar ik houd van het KWPN-menpaard type. Als kind reed ik met Hackney’s en ik vind hun gedragenheid, beweging in de schouder en knie en de opwaartse gangen erg mooi.”

“Tuigpaarden met te veel knie-actie kunnen minder snel zijn waardoor een span KWPN-paarden met iets vlakkere bewegingen voordeel hebben in de vaardigheid ten opzichte van spannen met tuig-gefokte paarden. Maar de wat zwaarder gefokte tuigpaarden hebben weer een voordeel in de marathon door hun kracht. Ze zijn fysiek sterk en kunnen goed omgaan met zware omstandigheden zoals modder,” voegt Boyd toe.

Dit artikel is gebaseerd op de tekst gepubliceerd op Virtual Windsor en kwpn.nl en bewerkt door Hoefnet.


Boyd Exell
Foto: Krisztina Horváth