29 oktober 2008

De nieuwe MenSport, uitgave 2008, nummer 8 is uit

Trainen met het welzijn van het paard als uitgangspunt

‘Stadsmenners’ Peter en Jeannette Vrolijk kunnen hun New Forestpony's geen weidegang bieden, maar willen ze wel graag een gelukkig bestaan geven. Het is dus belangrijk dat de pony’s (en daarmee zijzelf!) plezier in het werk hebben. Om dat te realiseren komen Twan en Marlo dagelijks meerdere keren uit hun box uit en worden ze zeer afwisselend gereden, getraind en uitgebracht in de sport. 



Hij gaat zoals hij staat

Elke menner heeft wel een idee van hoe een sport(men)paard of een goed koetspaard eruit moet zien. Echter, er zijn maar weinig paardenfokkers en –gebruikers die dat ideaalbeeld ook met inhoudelijke argumenten kunnen onderbouwen. Karel de Lange is één van die echte paardenmensen die het exterieur aan het interieur van een paard en aan diens bewegingen weet te koppelen en die zich bovendien grondig heeft verdiept in de fokkerij en in de erfelijkheidsleer. Kijkt en luistert u mee naar een sportpaardenfokker in hart en nieren.

Powergirl met de grote hoed

Amper een jaar nadat ze de overstap maakte naar de nationale klasse, mocht zij met haar paard Ollie als officiële reserve mee naar het wereldkampioenschap enkelspannen in Polen: Shari Herrewijnen, met haar zeventien jaar de jongste nationale enkelspanrijdster. Marie de Ronde-Oudemans laat u kennismaken met een kleurrijk menster, die in de mensport niet alleen opvalt vanwege haar leeftijd in combinatie met haar uitstekende wedstrijdresultaten, maar ook door haar kleding, nagellak én lipstick.

Authentiek genieten op Mariënwaerdt

Landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt in Beesd vormde tijdens het WK-Vierspannen niet alleen het strijdtoneel voor de hypermoderne marathonwagens, het landgoed fungeerde ook als stijlvol decor voor het authentiek gerij, dat zich tijdens diverse showblokken op het WK van haar allerbeste kant liet zien. Kijkt en geniet u met ons mee.   

Kiezen tussen maatwerk en confectie op Paard & Koets

Wie zou denken dat  het aantal standinschrijvingen voor de komende Paard & Koets in de Brabanthallen, van 14 t/m 16 november vanwege de bankcrisis wel wat minder is, heeft het helemaal mis. Het tegendeel is eerder het geval. Met ruim negentig bedrijfsstands, van groot tot klein, is sprake van een goed bezette beursvloer en de verwachtingen zijn alom hoog gespannen. Maar is er ook veel nieuws te melden?



Belemmert het bit de ademhaling?

Een paard kan niet tegelijkertijd ademen en slikken. Als een paard ademhaalt onder het lopen, wordt de slokdarm afgesloten en de luchtpijp helemaal opengezet. Theoretisch bezien zou de door het bit opgewekte kauwreflex, die maakt dat het paard wel moet slikken, een rij- of menpaard veel energie moeten kosten. En dat zou weer betekenen dat een bitloos gereden paard met minder inspanningen zijn werk kan doen. Maar is dat ook werkelijk zo? Madeleine Calkoen vond mendurancemenner Jos Bodewes bereid de theorie aan de praktijk te toetsen.

Gek op een Deense met sproeten

Heb je op vakantie een leuk paard ontmoet dat maar door je hoofd blijft wandelen of ben je op zoek naar een leuk menpaard en kun je in Nederland niet slagen? Denk dan ook eens buiten de landsgrenzen. Zo moet ook Jaap van der Weg gedacht hebben toen hij besloot zijn paard uit Denemarken te halen. ,,Het importeren van een paard vergt een goede voorbereiding en je bent zo maar twaalfhonderd kilometer verder, maar dan heb je ook wat!’’
Inge Wietsma schreef het verhaal en maakte de foto’s.

Rhinopneumonie

Het leven van de zeventienjarige Trakehnermerrie Mystic hing in december 2007 aan een zijden draadje. Of liever gezegd: aan een stalen kabel. Het door rhinopneumonie verlamde paard vocht hangend in een ‘broek’ voor haar leven. Twee maanden later staan haar ogen weer levendig en lijkt het erop dat ze goed herstelt. Saskia den Heijer brengt u op de hoogte van de laatste stand van zaken omtrent rhinopneumonie.

MenBasis
De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Groomen is een vak apart

Een groom is als het ware een verlengstuk van de menner. Hij of zij is belangrijk bij het in- en uitspannen, geeft onderweg richting aan bij het linksaf slaan en houdt het verkeer dat van achteren komt in de gaten. Ook bij calamiteiten kan de menner absoluut niet zonder de groom.
Maar wat doet een groom nou precies?

Stelling en buiging

Iedere menner moet weten hoe hij zijn paard soepel maakt door het dier goed gesteld en gebogen te rijden. Immers, een goed gereden paard is minder blessuregevoelig en veel aangenamer te rijden dan een paard dat constant door de bocht `valt`. Bovendien ontwikkelt u dankzij stelling en buiging een subtiele menhand, waardoor u een sterke vertrouwensband met uw paard of pony opbouwt. Over stelling en buiging is een heel boek vol te schrijven, maar instructeurs Hanneke Adam, Christa van Leeuwen en Bob van Asselt houden het vandaag kort.