18 september 2010
De nieuwe MenSport, uitgave 2010, nummer 7 is uit
Stralende kampioenen, veel publiek en mooie sport kenmerkten Breda Hippique 2010.De Nederlandse menners deden van zich spreken. Marathon- en vaardigheidswinst voor zowel de Nederlandse pony- als paardenvierspannen, goud voor de Nederlandse equipe en een glorieus internationaal debuut van ponyvierspanrijder Bram Chardon.
Het Oranjeteam van menners met een lichamelijke beperking moest in de Duitse Mannschaft haar meerdere erkennen. Routinier Heiner Lehrter won individueel goud. Favoriet Jacques Poppen keerde met de bronzen medaille huiswaarts. Een bezoek van koningin Beatrix maakte het feest in Breda compleet. Tekst & fotografie: Marie de Ronde-Oudemans en Meike Merks.
Tegenwoordig is echografie een techniek die onmisbaar is geworden bij het kreupelheidsonderzoek van het paard. Iedereen die werkt met paarden weet van het bestaan en heeft het al eens gezien. Toch is echografie voor velen nog een wazig beeld en is men niet bekend met de achtergrond en mogelijkheden.
De volgende MenSport ligt op 4 november in de winkel.
Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek pakte ouderwets uit bij de viering van haar 55e verjaardag. Niet alleen de manege van de familie Van Bon, al sinds jaar en dag de thuisbasis van het stamboek, maar ook het centrum van Hoenderloo was op 7 augustus bij de jubileumviering betrokken. Zo trokken de feestelijk uitgedoste Fjordenliefhebbers met hun isabelkleurige paardjes voor de wagen, onder het zadel of aan de hand in een lange stoet door het dorp. Meike Merks maakte de foto’s.
Martin Elders is een bekende naam in de mensport. Maakte hij in eerste instantie furore bij de tandems, een paar jaar geleden maakte hij de overstap naar de grote vierspannen. Een stap die niet zo simpel was, maar het vierspan gaat steeds beter draaien. Daarnaast begon Martin tien jaar geleden als tuigenmaker. Eerst in deeltijd, maar sinds 1 maart van dit jaar op fulltime basis. In het Gelderse Hengelo staat de klant hoog in het vaandel. MenSport nam een kijkje achter de schermen. Tekst & fotografie is van Marie de Ronde-Oudemans.
05.45 uur. De zon is al ruim een uur op maar de aarde ruikt nog fris. De paarden eten hun eerste hooi, de legertent ruikt muf, maar is gelukkig nog droog, ondanks de regen van afgelopen nacht. Met versgezette koffie en nog een beetje spierpijn van de training van gisteren worden de kamperende soldaten in burger op de Oldebroekse Heide langzaamaan wakker. Inge Zuidema ging voor MenSport in bivak bij de burgerveldartillerie.
Hoeve ‘De Vrijheid’ ligt midden in het West-Friese land. Volgens de adresgegevens ligt de boerderij in de gemeente Harenkarspel, om precies te zijn in het dorp Warmenhuizen, maar wie een rondje om z’n as maakt krijgt een panorama van weilanden, bomenrijen, nog meer weiland en een enkel agrarisch bedrijf. De dorpskern van Warmenhuizen bevindt zich zeven kilometer verderop. ’s Winters kan het hier, met aan de ene kant van het land de Noordzee en aan de andere kant het IJsselmeer, flink spoken, maar vandaag heeft de zon vrij spel. En dat komt mooi uit, want familie Ranzijn organiseert, na een jaar overgeslagen te hebben, weer een oefenmarathon voor menners uit de omstreken. Albertine Nannings bezocht deze menfamilie pur sang.
Geen klassementsrit of authentiek evenement spreekt zo tot de verbeelding als de Kastelentocht Doorn. Dat is niet zo vreemd, want deze ‘tocht der tochten’, die dit jaar voor de 45e keer werd verreden, kan worden beschouwd als de grondlegger voor de klassieke ritten zoals wij die nu kennen. Bovendien deden aan de eerste editie van de Kastelentocht grote namen mee, die nog steeds bijzonder tot de verbeelding spreken. Menners van het eerste uur als Daan Modderman, de familie De Nerée tot Babberich (zie MS 7, 2006), Jo Houtzager (zie MS 1, 2005) en natuurlijk mevrouw Korthagen uit Nieuwersluis, beter bekend als tante Bets, ze waren er allemaal bij.
Of het nu paarden voor de wagen of paarden onder het zadel betreft: in beide disciplines dienen dezelfde (juiste) spiergroepen te worden gebruikt. Een paard moet door de hals en over de rug worden gereden: vanuit de achterbeen naar de hand toe. Een menpaard is in het nadeel, omdat het een wagen achter zich aan moet torsen. Het gewenste beeld is echter hetzelfde als dat van een paard onder het zadel: laag gewelfd in de hals, een aangespannen gewelfde bovenlijn en een actieve achterhand die zich onder de massa plaatst. Madeleine Calkoen interviewde (men)instructeur Itz Grijpstra over het trainen van de juiste spieren bij (men)paarden.