26 juni 2015
Pavo vraag: Belangrijkste aandachtspunten bij voeding van jonge menpaarden en pony’s
Vorige week kon je via Hoefnet een vraag voor IJsbrand en Bram Chardon insturen en maakte je daarmee kans op een gratis les bij Manege Chardon in Schipluiden. Uit het enorme aantal reacties werd de vraag van Marieke Bunnik gekozen:Wat vinden jullie de belangrijkste aandachtspunten bij voeding van jonge menpaarden en pony's, die aan het begin van hun mensportcarriere staan?
Marieke heeft hiermee een uitnodiging te pakken voor de lesdag bij Manege Chardon met haar eigen aanspanning!
Volgende maand loopt de actie opnieuw, dus houd Hoefnet in de gaten en stuur je vraag in!
Voor jonge paarden die aan het begin van hun men-carrière staan, is zorgvuldige spieropbouw heel erg belangrijk. Een paard dat voor de wagen getraind wordt, verricht in het beginstadium zwaarder werk (het trekken van een last) dan een paard dat onder het zadel beleerd wordt. Doordat de spieren nog ongetraind zijn, heeft het jonge paard al snel impulsverlies. Het is dus belangrijk in dit stadium op een makkelijk lopende en rollende ondergrond te trainen en niet te veel op een zwaardere (zand)bodem.
Om de spieren sterker te maken is het voeren van voldoende eiwitten van cruciaal belang, in zowel het krachtvoer als in het hooi. Het is niet voor niks dat bodybuilders zoveel eiwitten gebruiken!
Een veel gehoord misverstand is dat jonge paarden die “heet” worden, minder krachtvoer zouden moeten krijgen. Mijn mening is dat een paard dat arbeid levert, die energie uit het voer juist nódig heeft. Een jong paard dat “heet” wordt, wordt dat vaak uit onvermogen, te weinig energie, om de gevraagde arbeid te leveren. Hij heeft er simpelweg de kracht nog niet voor; raakt van streek, gefrustreerd en wordt “heet”.
Het is verstandig om zulke paarden geen zetmeelrijk voer, zoals haver, te geven. Beter is het om een product te voeren met een olierijke energiebron, zoals lijnzaadolie.
Een voorbeeld van een eiwitrijk en olierijk voer is Pavo Sportsfit, dat veel langdurige energie levert en het jonge paard wordt er minder “heet” van. In het zomerseizoen, wanneer er veel getraind wordt, wordt het oliepercentage wat verhoogd en worden er meer eiwitten aan toegevoegd; in de winter wordt dit weer wat teruggeschroefd.
Daarnaast is het belangrijk om ná het werk te zorgen voor ontspanning van de spieren in de vorm van magnesium. Zoals calcium zorgt voor de samentrekking van spieren, zo zorgt magnesium voor de ontspanning.
In de zomer zijn elektrolyten ook een onmisbaar onderdeel van de voeding. Op een zomerse dag met temperaturen boven de 20 graden Celsius, verliest een jong paard bij middelmatige arbeid al gauw zo’n 10 liter zweet per uur! Om de vochtbalans weer op peil te brengen heeft een paard ongeveer 60 gram elektrolyten per dag nodig.
Als laatste is het erg belangrijk dat het jonge paard zich regelmatig kan ontspannen. Dat kan zijn door weidegang, maar ook door veel variatie in het werk. Een jong paard hoeft niet elke dag getraind te worden voor de wagen, maar kan ter afwisseling onder het zadel of aan de dubbele longe getraind worden. Ook is het fijn om het jonge paard eens een ontspannen buitenrit voor de wagen of onder het zadel te laten lopen en daarin niet veel van hem te vragen.